Bine ati venit pe site-ul cabinetului nostru veterinar!
Urgente (non-stop): 0744 282470, 0751 133866
Sfatul medicului veterinar Este coprofagia la caini o problema de sanatate sau doar un obicei pe care noi nu il putem intelege? Citeste mai mult.

Ce este trichineloza si cum ne putem proteja? Citeste mai mult.

Cainele Dvs. tuseste? O problema care apare indeosebi in sezonul rece, tusea de canisa. Citeste mai mult.

Intoxicatia cu etilenglicol (antigel). Afla cum se manifesta si modalitatea de tratament. Citeste mai mult.


Intoxicatia cu etilenglicol (antigel)

Animalele de companie, in special cainii si pisicile, pot fi frecvent victimele intoxicatiei cu diferite substante. In articolul de fata vom prezenta o situatie des intalnita, si anume intoxicatia cu etilenglicol.

Sursa de etilenglicol cu care animalele pot veni in contact este reprezentata de antigel, de lichidele de curatare pentru parbriz sau solutii utilizate in laboratoarele foto. Etilenglicolul este o solutie incolora, inodora dar cu gust dulce, astfel ca exista pericolul ca pisicile si cainii sa ingereze cu placere aceasta substanta, stiut fiind faptul ca gustul dulce este preferat de aceste specii.

Doza minima letala consta in 1,4 ml/kg corp la pisica si 4,4 ml/kg corp la caine. Odata ingerat etilenglicolul sufera o serie de procese chimice sub influenta unei enzime numita alcooldehidrogenaza, rezultand in final niste produsi de metabolism numiti oxalati de calciu care se depun la nivelul tubilor renali provocand insuficienta renala.

Daca nu se intervine in primele 12 ore de la expunere sansele de supravietuire sunt minime. Intoxicatia cu etilenglicol este un sindrom trifazic, astfel ca la o ora dupa expunere animalul se comporta ca si cum ar fi beat. Faza a doua apare dupa 12 - 24 de ore dupa ingestie si consta in insuficienta cardiorespiratorie, dupa care in a treia faza (1-3 zile post ingestie) sa se instaleze insuficienta renala. In aceasta faza se observa depresie, anorexie, voma, colica renala, hipotermie, coma si in cele din urma moarte.

Odata ce se instaleaza insuficienta renala severa sansele de supravietuire sunt nule.

Diagnosticul de certitudine se pune pe baza unui examen de urina in care se constata prezenta cristalelor de oxalat de calciu.

Antidotul in intoxicatia cu etilenglicol este reprezentat de fomepizol sau etanol. Administrarea acestuia trebuie sa se faca cat mai repede cu putinta, si anume in maxim 12 ore de la ingestie, altfel sansele de supravietuire scad drastic.

In cazul in care suspectati contactul animalului cu toxicul descris va recomandam prezentarea de urgenta la cel mai apropiat cabinet veterinar pentru o interventie medicala cat mai prompta.