Bine ati venit pe site-ul cabinetului nostru veterinar!
Urgente (non-stop): 0744 282470, 0751 133866
Sfatul medicului veterinar Este coprofagia la caini o problema de sanatate sau doar un obicei pe care noi nu il putem intelege? Citeste mai mult.

Ce este trichineloza si cum ne putem proteja? Citeste mai mult.

Cainele Dvs. tuseste? O problema care apare indeosebi in sezonul rece, tusea de canisa. Citeste mai mult.

Intoxicatia cu etilenglicol (antigel). Afla cum se manifesta si modalitatea de tratament. Citeste mai mult.


Tusea de canisa, o problema care apare indeosebi in sezonul rece

Traheobronsita infectioasa canina cunoscuta si sub numele de tuse de canisa este o boala inalt contagioasa care afecteaza cainele. Este un sindrom multietiologic (adica in declansarea bolii sunt incriminati mai multi factori patogeni precum bacterii, virusuri, mycoplasma, fungi si paraziti uneori).

Infectia cu Bordetella bronchiseptica asociata cu virusul parainfluentei canine sau adenovirus reprezinta cauza cea mai frecventa a declansarii bolii. La aparitia si raspandirea bolii concura mai multi factori:
    - aglomerarile de animale (canise, expozitii, spitale);
    - conditiile de zooigiena deficitare (umiditate crescuta, ventilatie in exces, temperaturi scazute);
    - carente nutritionale.

Principalele cai de transmitere ale bolii sunt:
    - aerosolii (raspanditi in mediu de catre cainii bolnavi prin tuse sau stranut);
    - contactul cu vesela si obiectele animalelor bolnave.

Boala e caracterizata printr-o tuse subita, seaca, scurta si deasa, emetizanta uneori (provoaca senzatie de voma) insotita de jetaj seros (scurgere nazala) si limfoadenopatie mandibulara (marirea limfoganglionilor). Starea generala a animalului nu este modificata.

Semnele clinice apar la 5-10 zile de la contactul cu agentul patogen si pot sa dureze de la 2 zile pana la 2 saptamani. Desi e o afectiune benigna care incepe prin afectarea cailor respiratorii superioare, daca e neglijata poate evolua spre afectarea cailor respiratorii inferioare, complicandu-se cu bronhopneumonie sau pneumonie interstitiala.

In cazul in care animalul dvs. prezinta semnele mentionate mai sus prezentati-va cat mai repede la un cabinet veterinar.

Pentru a preveni imbolnavirea cainilor, se efectueaza vaccinarea impotriva infectiei cu B. bronchiseptica (administrare intranazala) si de asemenea cu un vaccin impotriva virusurilor incriminate ca declanseaza boala in asociatie cu aceasta bacterie (vaccin polivalent).

Va asteptam la cabinetul nostru de luni pana vineri, intre orele 8 - 16 si sambata intre 9 - 14, fiind la dispozitia Dvs. pentru orice problema de sanatate a animalului Dvs. Pentru urgente, ne puteti contacta la orice ora la numerele de telefon afisate in sectiunea Contact