Bine ati venit pe site-ul cabinetului nostru veterinar!
Urgente (non-stop): 0744 282470, 0751 133866
Sfatul medicului veterinar Este coprofagia la caini o problema de sanatate sau doar un obicei pe care noi nu il putem intelege? Citeste mai mult.

Ce este trichineloza si cum ne putem proteja? Citeste mai mult.

Cainele Dvs. tuseste? O problema care apare indeosebi in sezonul rece, tusea de canisa. Citeste mai mult.

Intoxicatia cu etilenglicol (antigel). Afla cum se manifesta si modalitatea de tratament. Citeste mai mult.


Ce este trichineloza si cum ne putem proteja?

Trichineloza este o boala parazitara care se poate transmite in mod direct la om prin consum de carne si subproduse provenite de la porc domestic, porc mistret, urs, nutrie, foca. S-au semnalat in unele tari cazuri de aparitie a trichinelozei si prin consum de carne de cal.

Parazitul se numeste Trichinella spiralis, iar formele infestante sunt larvele si chisturile localizate in tesuturile animalelor purtatoare.

Pentru porc sursa principala de contaminare o reprezinta sobolanii care mentin infestatia datorita canibalismului. Trebuie retinut un aspect important, si anume faptul ca porcul este un purtator asimptomatic - adica boala nu se manifesta prin semne clinice. Acest lucru face ca oamenii sa fie de multe ori reticenti vis-a-vis de efectuarea examenului trichineloscopic, mergand pe ideea ca "porcul meu nu e sau nu a fost bolnav niciodata".

Omul consuma carne, subproduse, preparate din carne de porc infestata, care odata ajunse in stomac sunt prelucrate de sucurile digestive. Sub actiunea acestor sucuri larvele sunt eliberate din chisturile aflate in carne, dupa care se localizeaza la nivelul intestinului subtire pana devin adulti. Odata devenite adulte, larvele se imperecheaza dupa care femelele raman cantonate la nivelul intestinului, urmand ca in 6-7 zile sa inceapa depunerea larvelor. Aceste larve vor fi preluate de sange si limfa si astfel sunt diseminate in intregul organism (tesuturi, organe). Tinta larvelor este musculatura striata (mai intens vascularizata), unde se dezvolta complet formandu-se chisturi care dupa un timp (15-16 luni) se calcifica.

Dupa consumul de carne infestata la 10-20 de zile debuteaza boala: mai intai cu febra, iar apoi urmeaza varsaturi, diaree, edem al fetei, fenomene alergice urmate de mialgii (dureri musculare) care pot sa dureze luni sau ani de zile.

Pentru a preveni infestarea cu Trichinella spiralis se recomanda numai consumul de carne controlata sanitar veterinar, fie ca se achizitioneaza carnea numai din unitatile autorizate sanitar veterinar sau, in cazul in care sacrificarea porcului are loc in gospodarie, se recolteaza probe de carne si se duc la circumscriptia sanitar veterinara (CSV) careia ii apartine gospodaria sau la orice alta CSV.

Recoltarea probelor se face numai de la nivelul muschiului diafragm - mai precis pilierii diafragmatici (sau "iepurele mic" - in limbaj popular). In trecut se acceptau si muschi intercostali, dar acum nu se mai accepta pentru analiza. CSV-urile utilizeaza metoda de examinare clasica, directa - metoda compresiei. Examinarea carnii se face de catre medicul veterinar, acesta dand rezultatul analizei. In cazul in care proba este pozitiva, carnea se confisca si se distruge.

Cabinetul nostru efectueaza acest tip de analiza, dispunand de aparatura specializata. Va asteptam zilnic intre orele 8 - 16, in perioada sarbatorilor de iarna avand program si in week-end.

Aveti grija de sanatatea Dvs. si a celor dragi: Faceti analiza la carnea de porc !