Bine ati venit pe site-ul cabinetului nostru veterinar!
Urgente (non-stop): 0744 282470, 0751 133866
Sfatul medicului veterinar Este coprofagia la caini o problema de sanatate sau doar un obicei pe care noi nu il putem intelege? Citeste mai mult.

Ce este trichineloza si cum ne putem proteja? Citeste mai mult.

Cainele Dvs. tuseste? O problema care apare indeosebi in sezonul rece, tusea de canisa. Citeste mai mult.

Intoxicatia cu etilenglicol (antigel). Afla cum se manifesta si modalitatea de tratament. Citeste mai mult.


Coprofagia la caini (sau de ce cainele meu isi mananca fecalele?)

Coprofagia se defineste ca fiind obiceiul de a ingera materii fecale. Incepem prin a spune ca nu este un obicei anormal in randul cainilor. Exista numeroase motive care pot determina un caine sa-si ingereze propriile fecale sau chiar fecale apartinand altor specii de animale. Acest obicei poate semnala nevoia unui regim alimentar mai bogat in proteine, fibre si grasimi, sau atrage atentia asupra unei carente de vitamine datorate fie unui regim alimentar neadecvat fie datorita unor parazitoze.

Daca in urma unui consult medical se exclud motivele amintite mai sus atunci nu avem decat sa incercam sa ne intelegem companionii si sa incercam sa ii dezobisnuim de acest obicei dezgustator pentru noi.

Fara sa stabilim o ordine a acestor motive amintim in primul rand instinctul de autoconservare. Mamele cu pui mananca adesea fecalele puilor pentru a-si mentine puii curati si pentru a asigura curatenia cuibului. Un cuib mentinut in conditii igienice previne aparitia bolilor si totodata, in trecut, cand cainele era inca un animal salbatic, mentinerea cuibului curat insemna prevenirea aparitiei unor mirosuri puternice care ar fi putut atrage pradatorii.

Coprofagia apare in primul rand la pui. Poate fi considerat un obicei aparut din nevoia de a explora si de a face cunostinta cu mediul inconjurator. Gestul poate fi considerat echivalent cu cel al copiilor mici care introduc orice obiect nou in gura. Majoritatea cateilor renunta cu timpul la acest obicei desi sunt exemplare care nu se vor dezobisnui niciodata.

Unii caini practica coprofagia din cauza plictiselii, fiind un bun motiv sa isi faca ziua mai interesanta, sau - desi ni se pare dezgustator - unii caini consuma fecalele pentru... placerea gustului.